ZIŅAS

2014. gads Latvijas alternatīvajā skatuvē

Jānis Andersons
JĀNIS ANDERSONS 29.12.2014. 11:56
Vēl viens gads ir noslēdziesm, un Alternative.lv piedāvā atskatīties uz to, kāds ir bijis aizvadītais 2014. gads Latvijas alternatīvajā skatuvē.

Gads iesākās ar „Dust Devil Drive” jaunu dziesmu „Unicycle” un „Kapakmens” debijas albuma „Anti-Pozitīvs” publicēšanu klausītājiem. Latvijas mūzikas ierakstu gada balva nomainīja savu nosaukumu uz „Zelta Mikrofons” un arī šoreiz iekļāva balvu pasniegšanā nominācijās roka un metāla sadaļas. Arī aiz mūsu robežām slavētu albumu izdeva „Audrey Fall”. Cēsu hardcore pārstāvji "Spit it out" izdeva savu pirmo EP "My Friends Are My Strength".

Februāra sākumā klubā Nabaklab Alternative.lv pasniedza gada balvas ar grupu „Inokentijs Mārpls”, „Indygo” un „Omerta” uzstāšanos. Par to, kas klausītāju uzmanību bija izpelnījušies 2013. gadā vari lasīt šeit, bet aicinām pieteikt šī gada lielākos censoņus 2014. gada Alternative.lv gada balvai šeit. Valentīndienu bija iespējams atzīmēt tumšākos toņos klubā „Melnā Piektdiena” ar grupām: „Devlsy” (Lietuva), „Evestus” (Igaunija), „Freakangel” (Igaunija), „Thou Shell Of Death” (Igaunija) un pašmāju „Eschatos”. 24. februārī savas balvas sadalīja arī „Metālmūzikas gada balva”. Februāra vidū interneta vidē ar vienu no labākajiem gada ierakstiem pavisam klusi un gandrīz nevienam nemanot padalījās vietējais trio „Anna Kijevā”.


1. Martā „Sapņu fabrika” notika pirmais „This Is Riga” minifestivāls ar grupu „Rooftops”, „The Lowest”, „Gone to Waste”, „Grieved” un „AYS” uzstāšanos, kur paralēli koncertiem risinājās skeitborda sacensības, tika dota iespēja pavērot, kā darbojas 14 tetovēšanas meistari vai arī pašam tikt pie kāda permanenta ādas zīmējuma. Tajā pašā laikā vecpilsētā „Latvijas Pirmā Rokkafeinīca” svinēja savu dzimšanas dienu ar grupu „Band Mango”, „Laime Pilnīga”, „Linga” u.c. grupu uzstāšanos.

Martā Rīgā ar koncertu atgriezās „Neurosis” dibinātājs Skots Kellijs. „Zelta Mikrofonā” triumfē „Elkupe” un „Rūsa”. Ar jaunu ierakstu par sevi atgādināja metālisti „Burned In Blizzard”. Mēneša noslēgumā par mūzikas daudzveidību koncertos parūpējās minifestivāls „ROT IN SMILE” un krogs „Aptieka”, uzorganizējot festivālu „Ziemas Zāles”.

Aprilī klubs „Nabaklab” svinēja savu ceturto dzimšanas dienu ar grupu „Matra migla”, „Lapko” un dažādu DJ uzstāšanos, kā arī vēlāk savās telpās uzņēma divas leģendāras Zviedrijas punk/hc grupas „Slöa Knivar” un „Knaegt”. 5. aprīlī hallē „Arēna Rīga” notika metāla lielzvaigžņu „Metal All Stars” koncerts. „Melnajā Piektdienā” ar koncertiem viesojās Somu folkmetāla grupa „Turisas” un kārtīgu metāla devu nodrošināja minifestivāls „Antithesis IV”. Grupa „Wagars” publicēja savu otro albumu „Sidrabenes lāsts” un pēc desmit gadu pārtraukuma iznāca izlases „Odekolons” ar nu jau 14. sējumu.

Maijā Rīgu ar koncertu „Melnajā Piektdienā” atkal apciemoja „God Is An Astronaut” (interviju ar grupu lasi šeit), bet vēl pirms tam kluba telpas piepildīja „Alternatīvais maratons” ar mūziķiem „Indygo”, „Omerta”, „Once Upon”, „Oghre”, „Apēdājs” un „Pain Fiction”. Klubos „Depo” un „Fonoklubs” Eiropas tūres ietvaros viesojās Ungāru hardcore grupa "Don Gatto", kurus Latvijā atbalstīja grupas „Kaiman”, „Nepatiesi Bet Fakts” un „Break The Norm”.

Pirms visa vasaras festivālu trakuma Ādmiņu ielas telpas uzņēma norvēģu hardcore/crust grupu „Agenda” un zviedru hardcore/crust grupu „Myteri”, kā vietējais atbalsts uzstājās grupas „NEKAD” un „Defectives”. No 20. līdz 22. jūnijam Vārņu ciematā, Lietuvā 15. reizi notika folk un metālmūzikas festivāls „Kilkim Žaibu”, kurā dalību ņēma arī vesela plejāde Latviešu mūziķu ar grupu „Skyforger” priekšgalā. Pašmāju metāla grupa „Relicseed” īsi pirms došanās ASV koncertturnejā izdeva ilgi gaidītā albuma „Slaughterhouse” CD versiju, to kopā ar savu desmit gadu pastāvēšanas jubileju nosvinot mūzikas veikalā „Randoms”.

Jūlija karstumā Smiltenē pirmo reizi norisinājās neatkarīgās mūzikas festivāls „Rupjmaize”, ko piedāvāja „Smiltene Alternative” komanda. Festivālā divu dienu garumā uzstājās tādas grupas kā „Ghettozloba”, „Nepatiesi Bet Fakts”, „Anna Kijevā”, „Kastete”, „Tesa” un citas. Kā īpašs pārsteigums bija grupu „Ambrosia” un „Cacophonics” atgriešanās u skatuves dēļiem.

25. un 26. jūlijā Ķekavas novada „Klaņģu” kalnā jau otro gadu norisinājās alternatīvās mūzikas festivāls „Klang”. Festivāls pulcēja virkni pašmāju un šoreiz arī pārrobežu mūziķu. (foto skaties šeit)

Augusta pirmajā nedēļas nogalē notika festivāls „Laba Daba”, kur vēl vienu spilgtu atgriešanos nodrošināja grupa „F[ei]K”. Nemainīgi bija pieejamas četras galvenās skatuves, radio Naba „Ej Apskrieties” skatuve un pirmo reizi dzīvā mūzika bija dzirdama arī chill-out zonā. Savu pirmo studijas albumu "Pamats sirdsmieram" izdeva apvienība GhettoZloba, pēc tam dodoties tūrē pa Latviju, vairākos koncertos uzstājoties kopā ar Smiltenes hardcore apvienību "Līdz Pēdējam", kas arī izdeva savu debijas albumu "Acīm Apslēpts".

Modern thrash metal kolektīvs „Sacramental” laida klajā savu debijas studijas albumu un devās vasaras miniturnejā, Grupa „DJ Krankenwagen” aicināja uz papīra albuma prezentāciju, un 28. augustā Tallinas klubā „Rock Cafe” koncertēja britu post-hardcore apvienība „Enter Shikari”, ko iesildīja Igauņu „Of Roofs, Genes And Stolen Meanings”.

Septembra sākumā „Latvijas 1. Rokkafejnīcā” notika grupas „Legacy ID” debijas albuma „Genesis” prezentācija. Ar jaunām dziesmām nāca klajā arī „Stagnant Project” un „Art of Keeping Secrets”. Ar koncertiem Ādmiņu ielā Eiropas tūres ietvaros uzstājās Baltkrievijas crust punk/grind grupa „Partiya” un crust/black metal grupa „Wictims Of Classwar” no Vācijas. Nabaklab, ar bezmaksas koncertu viesojās death metal grupa „Bestial Deform” no Krievijas. Par vietējo atbalstu atbildēja salīdzinoši jauna smagās mūzikas apvienība ar nosaukumu „Chaosact”.

 

Oktobris bija diezgan ražīgs mēnesis. Latviešu metāla grupa „Pūķa Gars” 3. oktobrī izdeva savu otro studijas albumu „Maldinātājs”. „Deodium” aicināja uz jaunā albuma „Grēks. Važas. Brīve.” prezentāciju klubā „Depo”. Atzīmējot 20 gadus kopš dibināšanas, rokgrupa „Pienvedēja piedzīvojumi” uzstājās koncertzālē „Palladium”. Grupas 20 gadu jubilejas koncerta dienā klajā nāca jauns albums. 10. oktobrī vienu no retajiem šī gada koncertiem sniedza leģendārā rokgrupa „Zig Zag”.

Svaigi atgriezušies no Eiropas koncertturnejas, Cēsu metalcore apvienība „Enhet” 17. oktobrī, sniedza koncertu savās mājās – „Fonoklubā”, kur līdzi bija atveduši Somijas elektroniskā metāla grupu „Khroma”.

Klubā „Melnā Piektdiena” spēlēja Zviedrijas klasiskās death-metal scēnas pamatlicēji „Entombed A.D.”, ar ko kopā ieradīsies arī mūsu kaimiņi no Gotlandes salas — ne mazāk klasiskā grupa „Grave”. Tikai pāris dienas vēlāk, tajās pašās telpās, uz skatuves kāpa Dānijas grupa „Get Your Gun” un pašmāju grupas „Elkupe” un „Omertà”.

Gada atgriešanās stafetes kociņu pārņēma grupa leģendārā ska grupa „Voiceks Voiska”, atgriežoties ar koncertu „Nabaklab”.

Novembrī ierakstu izdeva „Melanna”. 6. novembrī Rīgā pirmo reizi ieradās viena no visu laiku slavenākajām metāla grupām vēsturē — „Mayhem”. Klubā „Nabaklab” notika grupas „All Day Long” jubilejas svinības un progresīvā roka grupa „Indygo” 21. un 22. novembrī centrā “Koka Rīga” aicināja uz "Indygo Unplugged" pusakustiskajiem solokoncertiem.

Pēc diviem izpārdotiem koncertiem 2010. un 2012. gadā ar koncertu Ģertrūdes ielas teātrī 21. novembrī atgriezās instrumentālās ģitārmūzikas kvartets “MONO” no Japānas.

Gadu noslēdzot turbofolka grupa „Oranžās brīvdienas” publiskoja pirmo skaņdarbu „Sniegpārsla” no tikko pabeigtā otrā studijas albuma „Tilti”, ko laist klajā paredzēts nākamā gada sākumā. 6. decembrī, klubā „Depo” uzstājās somu dark metal grupa “0 X í S T”. 11. decembrī klubā „Nabaklab” tika prezentēts jaunais grupas „Martas asinis” albums „Sestais albums”. Grupa „Frailty” piedāvā filmu "Frailty: Iekšas" un Radio „NABA” noslēdza nedēļu ilgstošas 12 gadu jubilejas svinības klubā „Nabaklab” piedāvājot vairāku atzītu mūziķu koncertus. „Nabaklab” notika arī Ukraiņu grupas „Stoned Jesus” koncerts, ko iesildīja „Omertà” un „Diseim”.

Par tavuprāt svarīgiem 2014. gada notikumiem droši raksti komentāros.

Lasi vēl

Komentāri

Šis varbūt bija vismaz pieminēšanas vērts, varbūt arī ne, kas nu kuram!
http://www.alternative.lv/jaunakie-ieraksti/ghettozloba-izdod-albumu-pamats-sirdsmieram-870/
Alternative.lv 29.12.2014. 14:04
Paldies, Vilni,
Pavisam noteikti ir! Raksts papildināts.
Šis varbūt bija vismaz pieminēšanas vērts, varbūt arī ne, kas nu kuram!
http://www.alternative.lv/albumu-apskati/spit-it-out-my-friends-are-my-strength-634/
trudoslavs 29.12.2014. 16:20
acīmredzot nebijāt pelnījuši.....autoram laba sirds.
a kur auroras koncerti??
Jautājums 29.12.2014. 19:17
Paldies par 2014. gada kopsavilkumu! Vienīgi radās jautājums, kā Enter Shikari koncerts Tallinā būtu tieši saistīts ar Latvijas alternatīvo skatuvi?
Par ITNOOF festivalu (14.11.2014) nav nekas rakstīts. Tur dažas labas komandas spēlēja, no tiem mūsu Mayla un Enhet.
jā, man liekas savādi, ka šis portāls īsti nav pieminējis auroras koncertus, ne tad, kad viņi notika, ne tagad. nēnu es tikai brīnos.
ITNOOF bija vērtigs pasākums! Un ka ar šo ↓ ????
youtube.com/d3_YxJ4k7Uw
Aurora ir leģendāra, tā nav jāpiemin! :)
Vietējais 31.12.2014. 01:02
Vēl jau arī mūsējie bija pabraukāties pa Angļu zemi, precīzāk - Bloodstock festivālā.
youtube.com/Nc8A032-fBY
Nu mūsējie ar bij 2x ASV tūrē. :p

Izsaki savu viedokli

Alternative.lv neuzņemas atbildību par komentāru saturu, kā arī aicina ievērot vispārējas ētikas normas un LR likumdošanu. Portāla pārstāvji patur tiesības dzēst neatbilstošus komentārus, kā arī uzsver, ka neskaidrību gadījumā administratoriem vienmēr taisnība.