ZIŅAS

2015. gads Latvijas alternatīvajā skatuvē

Jānis Andersons
JĀNIS ANDERSONS 29.12.2015. 16:45
2015. gads ir jau gandrīz galā, un Alternative.lv piedāvā atskatīties uz to, kāds ir bijis aizvadītais 2015. gads pašmāju alternatīvajā skatuvē.

Pašā 2015. gada sākumā mūs ar jauniem ierakstiem priecēja “Matīss Kļaviņš” piedāvājot jaunu kompozīciju "Vostok", jaunā funk/hip hop grupa “De Temps” izdod debijas četru dziesmu EP „En Temps. Pēc gandrīz divu gadu ilgas klusēšanas pašmāju rokgrupa „Hailstone” atgriežas uz Latvijas rokmūzikas skatuves ar jaunu dziesmu "Mirklis grēka" un progresīvā metāla apvienība “Theatrum” izdod singlu "Contemptible". Ar jaunu video nāca klajā apvienība “Gapoljeri” dziesmai “Dievs bija piedzēries”, bet ar koncertiem Rīgā viesojās krievu pagān metālisti “Arkona”, „Nabaklab” jau trešo reizi viesojās politiski aktīvā electroclash grupa „Barto”, bet, atzīmējot 25 gadu jubileju, pastāvēt pārstāja un par atvadu koncerttūri paziņoja pašmāju leģendas “Huskvarn”.

Februāra sākumā klubā Nabaklab Alternative.lv pasniedza gada balvas. Par to, kas klausītāju uzmanību bija izpelnījušies 2014. gadā vari lasīt šeit, bet tikmēr aicinām pieteikt šī gada lielākos censoņus 2015. gada Alternative.lv gada balvai. Mēnesis nāca ar pulku koncertu. Latvijā paviesoties paspēja islandieši “Sólstafir”, “Circle Pit Shows” piedāvāja pavadīt Valentīndienu kopā ar franču hardcore/punk grupu “Nine Eleven”. 22. februārī klubā “Nabaklab” uzstājās ārzemju smagā hardcore apvienības “Born From Pain” un “No Second Thought”. Ar festivālu "Ziemas Zāles" rīdziniekus priecēja Krogs "Aptieka". 16. Februārī Radio NABA atgriezās automašīnās un virtuvēs, bet grupa “Chained Bride” gatavojās izdot albumu "Violet". Rokgrupa “Marta Migla” prezentēja albumu "MM". Tāpat jaunas dziesmas izdeva grupa “Bibliotēka” ar singlu „Projām” un grupa “Apēdājs” ar „Tu aizej lēnām”.

 

Ja februārī bija pārāk daudz koncertu, tad martā ieraksti bira kā no pārpilnības raga. Grupa “Harta” iepazīstināja ar debijas singlu "Sky Is the Limit", “Kapakmens” publicēja dziesmu "Ak, Dievs, 666 reizes!", “Chained Bride” laida klajā singlu “Paper Man”, “Legacy ID” dziesmu "Anger Management", “Spit It Out” izdeva dziesmu "Cerot Nesagaidīt". “Skyforger” izdeva pirmo singlu "Tagad vai nekad" no albuma "Senprūsija", bet ar jauniem albumiem klajā nāca grupas “Undusted’’ un “Beyond The Borders”. “Oranžās brīvdienas” nosvinēja 15 gadus un izdod dubultsinglu.

Martā Nabaklab notika mini festivāls "ROT IN SMILE", bet klubā „Melnā Piektdiena” pēdējo koncertu spēlēja “Huskvarn”. Tikai pēc dažām dienām klubā uzstājās arī leģendārā slovēņu grupa „Laibach”. “Band Mango” paziņoja par darbības pārtraukšanu un izdeva pēdējo EP.

Arī aprīlis nebija kluss mēnesis. Par svaigām skaņām parūpējās pašmāju pagrīdes blūza ģitārists “Johnny B Beast” piedāvājot klausītājiem novērtēt dziesmu "Hold on". “Skyforger” piedāvāja otro dziesmu no albuma "Senprūsija" – “Rāmava”, albumu prezentēja Grupa “The Pink Elephant”, grupa „Kapakmens” dāvināja proletāriešiem jaunu dziesmu “Anarhija”. “The Factor” izdeva dziesmu "Manimal", bet grupa “Solite” izdeva debijas albumu "Vēstule jaunībai". Vēl ar albumiem klausītājus priecēja grupas “Tempus”, “Chained Bride” un “B Optimist”, no kuriem pēdējie, nāca klajā arī ar jaunu video. Arī grupa “Pirmais Kurss” sabiedrības vērtējumam nodeva savu jauno mūzikas videoklipu "Krūtis".

Ar koncertu Rīgā atgriezās “Of Roofs, Genes and Stolen Meanings”, krogā "Aptieka" koncertu sniedz smagās mūzikas apvienības “Night Lives” un “No Real Pioneers”. Nabaklab uzstājās Krievijas uzlecošā grupa “Sansara”. Pēc ilgstoša pārtraukuma uz skatuves kāpa pašmāju tehniskā death metāla apvienība “Neglected Fields”.

Maijā liepājā koncertu sniedza vācu progresīvā metāla grupa “The Ocean”, Rīgā - post metālisti “Dirge” no Francijas un “Chuck Bass” no Vācijas. “Skyforger’’ Sapņu Fabrikā prezentēja savu jaunāko albumu – “Senprūsija”. (Lasi Ģirta albuma apskatu šeit). Jaunus albumus izdeva arī “Eschatos”, “Oranžās Brīvdienas” un “Hipstokrātija’’. “Neon Saturdays” laida klajā dziesmu un tās video "Save Your Lies" un pašmāju metāla apvienība “Return To Surface” piedāvāja klausītājiem jaunu dziesmu "Disappear". Jaunizveidotā alternatīvā metāla grupa "Harta" un hip-hopa mākslinieks Sandis iepazīstināja ar dziesmu "Kam Tu Klanies" un tā videoklipu.

Gada klusākais un mierīgākais mēnesis izrādījās jūnijs. Tomēr, kamēr visa nācija dzīvoja ar alus un siera garšu prātā, Latvijas metālmūzikas cienītāji tika iepriecināti ar pavisam jaunu mūzikas izlasi „Latvijas Metāls”, kuras prezentācijas koncerts ar vairāku tajā pārstāvēto grupu dalību notika klubā Nabaklab. Grupa "Indygo" piedāvāja jaunu dziesmu "Bēglis". Kad tautas svētki bija godprātīgi nosvinēti, atlikušo pulveri klausītāji varēja nodedzināt grupu “Talbot’’ un “Parkway Drive” koncertos. (Par to, ka pulveris bija palicis pietiekami daudz man nebija ne mazāko šaubu. “Parkway Drive” koncerta atskatu lasi šeit)

Toties jūlijs bija īsts vasaras festivālu mēnesis un apmeklēt visus vienkārši bija neiespējami. Siguldas novadā notiks neatkarīgās mūzikas festivāls "Pagalms", Saukas dabas parkā, Viesītes novadā notika folkloras un rokmūzikas festivāls "Zobens un Lemess". “Fono Cēsis” Cēsu pils parkā pulcēja pazīstamas pašmāju grupas un dīdžejus, piesakot sevi kā jaunu tradīciju vasaras pasākumu kalendārā, bet Smiltenē norisinājās neatkarīgās mūzikas festivāls “Rupjmaize”. “Ej Apskrieties” un “Rotten Smile” sadarbībā ar klubu “Depo” uzrīkoja starptautisku hardcore/punk mini festivālu “ROT IN SUN”. Ķekavas pagasta Klaņģu kalnā jau trešo reizi notika rokfestivāls "KLANG!". Tam visam papildus Latvijā ar koncertiem viesojās Brazīlijas hardcore grupa “Questions”, kanādieši “Comeback Kid” un britu post roka apvienība “Maybeshewill”.

Japanese folk metal stilā spēlējošā latviešu grupa “Yomi” izdeva savu pirmo oficiālo videoklipu. Ar saviem debijas albumiem klajā nāca “Omertà”, “Mazie meža Dīvainīši” un blūzmenis “Johhny B Beast”. Grupas “Obscurus Orbis”, “Kapakmens” un “Anna Kijevā” izdeva otro albumu, bet “Indygo” piedāvā klausītājiem jaunāko studijas albumu "Stars".

Karstums darīja savu un grupa “Foxthroat” domāja, ka ir pārspējusi “Wolfmother”, bet fanu reiss uz AC/DC koncertu Varšavā diemžēl nenotika.

Augustu ievadīja festivāls „Laba Daba”, kur uzstājās leģendārā pankroka grupa “Subhumans”. "Rūsa" un "Rebel Riot" uzstājās "RockUp" festivālā, bet „Fontaine Festival” 10. jubileju svinēja ar grupām "The Hobos" un "Līviem". 22. augustā jau ceturto gadu pēc kārtas Vecrīgas bārs "Ezītis miglā" Rīgas Domes stāvlaukumā rīkoja pilsētas festivālu. Melnā piektdiena Eiropas turnejas "The We Love Tour" ietvaros uzņēma ASV mītošos elektroindustriālā metāla grandus "Combichrist". Par jaunu mūziku bija parūpējušies bēdīgi slavenie “Morālā Ateja”. Grupa “Alis P” piedāvāja dziesmu "Viens pret vienu" no jaunā albuma "Ciparu pasaule", virtuves kabarē apvienība "Gapoljeri" piedāvā klausītājiem savu jaunāko veikumu "Prom No". Vietējā drūmi melodiskās mūzikas grupa “Catalepsia” izdeva savu pirmo pilnmetrāžas albumu “World of Cliché”.

Septembrī, rudens atnesa mums indīroka grupas “Pyro Trees” pirmo jaunā albuma singlu “Small Talk”, “Pussy Rock” debijas singlu “Broken String Airplane” un aktīvistu “Leborio” ļoti emocionālo uzsaukumu. Par prieku ne tikai ausīm, bet arī acīm bija parūpējušies “Skyforger” izveidojot video dziesmai “Melnās Buras”. Metāla apvienība "Sia Radikal" publicē video dziesmai "Ezītis Miglā" no sava pēdējā koncerta šī gada festivālā "KLANG".

Ar burvīgiem koncertiem septembrī uz Latviju bija atceļojuši “Machine Head”, Somijas spēka duets “NYOS”, power Metal grupa "Stratovarius" un Beļģijas black metal skatuves skaļākais vārds “Enthroned”. Melnajā Piektdienā notika Starptautiskais tumšās mūzikas festivāls "Antitēzes” pulcinot vairāk kā desmit grupas. Septembrī jau trešo koncertu Rīgā sniedza īru post roka apvienība “God Is An Astronaut”, bet pirmoreiz Latvijā, pēc atceltas uzstāšanās šaubīgajā festivālā Lucavsalā, lielisku dzīvo diskotēku uzrīkoja “Enter Shikari” (Par to, kā disenes apmeklē Jānis Sildniks lasi šeit).

Tiem, kas nevēlējās iet garās pastaigās vērojot kā krāsojas koku lapas, oktobris varēja būt visai tumšs mēnesis. Mūzikas klubā “A Nice Place” notika metāla un grindcore koncerts ar pašmāju un ārzemju grupu piedalīšanos, Norvēģu progresīvie metālisti “Leprous” piestāja Melnajā Piektdienā, bet par lielisku koncertu mājīgajās Ādmiņu ielas telpās parūpējās “Rotten Smile”, atvedot ciemos crust/hc grupu "ZLP GNR" no Lietuvas, jauno lietuviešu sludge projektu "Sloga" un pašmāju Gené Kruppa, breakcore/rave punk projektu "Beyond The Borders".

Skyforger” izdeva savu pirmo DVD “Senprūsija Live”, kurā apkopoti dažādi koncertu ieraksti laika posmā no 2010. gada līdz 2015. gadam. “Sound Machinery” piedāvāja video dziesmai “A Little Lost”. Jaunizveidotā latviešu roka grupa „Inqognito” laida klajā savu pirmo dziesmu „1000 asaras”, grupa “STandART” dziesmu “Drudzis”, bet grupa "Mazie Smirdīgie Kociņi" klausītājiem piedāvāja albumu "Sintezatoru Pludmale", kas ierakstīts 2008. gadā.

Novembra sākums nāca ar nepatīkamiem jaunumiem – kultūras pasākumu ieejas biļešu PVN likmes ieviešanu, pagaidām gan situācija uz laiku ir “atrisināta”. Tas gan netraucēja mūziķu radošajām darbībām. Grupa “DJ Krankenwagen” Latvijas Republikas proklamēšanas 97. gadadienā piedāvā plakātu, kurā apskatīta saistība starp Latvijas grupu dalībniekiem. “Pūķa Gars” izdeva dziesmu “Uguns lode”, instrumentālais duets “Tur un tur“ publicēja debijas albumu “Pagriezieni”, bet “Dislocation” izdeva otro albumu “Emancipation”. Jaunu albumu „Tup’n turies” bija sarūpējusi leģendārā Latvijas pankroka grupa „Inokentijs Mārpls”, to prezentējot “Latvijas 1. Rokkafejnīcā, Reiterna namā”. Grupa "Wild Detroit Gang" prezentēja savu debijas mūzikas klipu dziesmai "Real Love blues", bet “Eschatos” videoklipu dziesmai “Sterile Nails And Thunderbowels”.

Novembrī ciemos bija atbraukusi Moldovas grupa “Infected Rain”, Krievu metalcore apvienība “Amatory”, “Ayatollah” no Francijas, mongoļu metāla apvienība "Nine Treasures" un „We Came As Romans”. Pirmo un pēdējo reizi Rīgā uzstājās “Bane” kopā ar "Torche". Klubā Nabaklab lielisku koncertu sniedza dāņu blūz-stoner roka apvienība "Get Your Gun" (Reiņa Graudiņa interviju ar grupas vokālistu un ģitāristu lasi šeit).

Kamēr ārā bija nenoliedzami jūtama uzmācīgā svētku sajūta, pēdējos darbiņus steidza apdarīt arī melnie. “Stagnant Project” decembrī paspēja izdot dziesmu “Dievs”,. Jauni albumi arī grupām “Dehead” un “Protean”.  “Gas Of Latvia” izdeva “Swan Lake”, “Saintorment” debijas albumu “Well of Sins”, bet grupa “Nē” izdod dziesmas “Rere” video. Instrumentāli vokālais ansamblis "Morālā Ateja" sveica visus Ziemassvētkos ar jaunu kompozīciju.

Radio “Naba” 13 gadu jubilejas svinībās uzstājās Itālijas romantiskā anarcho punk grupa "Kalashnikov Collective" un pirmā Padomju Savienības anarcho punk grupa "Отдел Самоискоренения". Klubā "Melnā Piektdiena" uzstājās viena no spožākajām folkmetāla apvienībām "Eluveitie" no Šveices, klubā „Depo” somu grupas “Wrathrone” un “Nuclear Omnicide”, zviedriem “The Burial Of You And Me”, bet Krogs “Aptieka” pasniegs gada balvas saviem favorītiem.

 

Ja tavuprāt esam aizmirsuši par kādu no 2015. gada notikumiem, droši raksti komentāros.

Lasi vēl

Komentāri

gada sākumā Tesa izdeva albumu
Augustā Nabaklabā, ar jaudīgu performanci, bij piestājušas Brazīlijas thrash karalienes Nervosa
Nepimenējāt pirmo punk featival "Trušu Galvas", kas notika Alūsknē.
Mona De Bo novembrī izdeva albumu "Īstenībā"
Darrva janvārī prezentēja klipu "Salna"
Starmetis jūnijā izdod albumu "Krāsas"
vot! nekas no tā nav pieminēts. man ir jautājums vai tas, par ko šajā rakstā tiek runāts ir tiešām vislabākais, kas noticis lv alternatīvajā mūzikā šogad? saprotu, ka neviens neteica, ka būs pieminētas labākās lietas taču kamoon - nepieminēt mona de bo? wtf?
..un tesu un starmeti
un alis p izdeva un prezentēja albumu, nevis tikai piedāvāja dziesmu no jaunā albuma
Novēlu alternative.lv nākamgad tikpat daudz uzmanības kā Cēsu HC un metāla muzonam pievērst arī citiem žanriem un grupām, grupējumiem.
Šoreiz akmens lasītāju dārziņā - kas jums liedz aizsūtīt informāciju par jūsu svarīgajiem notikumiem uz epastu, kas atrodas lapas apakšā?
varbūt tas, ka raksta autors ir uzņēmies iniciatīvu, kas pats par sevi ir ļoti forši. vienkārši ļoti skumīgs liekas tas inteliģences līmenis. notikumi, kas netika pieminēti nav mani vai kāda cita svarīgākie notikumi, tie ir vispārsvarīgi vietējai kultūras dzīvei. tos atcerēsies arī pēc 5, 10 un iespējams arī pēc vairāk gadiem. katrā ziņā tas, ka Mona de Bo 2015. gadā izdeva albumu Īstenībā lasītājam būs krietni interesantāks fakts nekā tas, ka 2015 pie mums bija atbraukusi grupa Ayatollah (es biju koncertā, bez manis vēl bija kādi 10 cilvēki). es vienkārši peros par kvalitāti, nekā personīga
Nu bet tieši tā - tas ir autora personīgais viedokis un viņaprāt (un manisprāt) Mona de bo un Tesa neizdeva tik ievērojamus albumus, lai tos īpaši izceltu. Par dažiem notikumiem piekrītu, bet tāpat tas ir autora subjektīvais viedoklis
tādā gadījumā vai nebūtu atdekvātāk šo lapu saukt www.jānisandersons.lv?
nav runa par to cik īpaši bija albumi, bet par to, ka vispār tie tika izdoti. tas ir notikums, ziņa, alternatīvās mūzikas notikums. un cik saprotu, tad šī lapa ir paredzēta tam lai atspoguļotu vietējos un pasaules alternatīvās mūzikas notikumus. bet varbūt arī es neko neesmu sapratis.
tas nav domāts nekas personisks. uzskatu, ka šāda lapa ir ļoti vajadzīga, vienkārši ir svarīga kvalitāte. neredzu nevienu iemeslu informācijai šeit būt sliktākai par to, kas atrodama tvnet vai citur (lai gan arī tur var piesieties), saprotu, ka tur cilvēkiem maksā algas utt, bet tomēr - kvalitātei ir jābūt, savādāk šim visam vienkārši nav nekādas vērtības
Ja nebūtu vērtības, nebūtu komentāru vispār. Vai monadebo, vai ajatolla - viens pīpis notikums. Katrs te var atrast, kas sirdij tuvāks. Lai alternatīvs jaunais gads! Un miers..

Izsaki savu viedokli

Alternative.lv neuzņemas atbildību par komentāru saturu, kā arī aicina ievērot vispārējas ētikas normas un LR likumdošanu. Portāla pārstāvji patur tiesības dzēst neatbilstošus komentārus, kā arī uzsver, ka neskaidrību gadījumā administratoriem vienmēr taisnība.