ZIŅAS

2013. gads Latvijas alternatīvajā skatuvē

Jānis Andersons
JĀNIS ANDERSONS 30.12.2013. 10:00
2013. gads pašmāju alternatīvo klausītāju ir diezgan lutinājis, un, ja nu kāds tam negrib piekrist, Alternative.lv piedāvā gada kopsavilkumu, lai pierādītu Tev pretējo.

Lai gan Janvāris pats par sevi bija diezgan kluss mēnesis, arī tas nenāca bez pārsteigumiem. Par 2012. gadā sastrādāto sakās pašmāju mūziķu slavēšana dažādu mūzikas balvu un to nomināciju ietvaros. 

Savu pirmo albumu klausītājiem prezentēja Eschatos, savukārt singlu piedāvāja ak69. Gada sākumā par nepatīkamām ziņām parupējās Fonofest organizētaji, paziņojot par festivāla izbeigšanos.

Februāris būs palicis atmiņā kā viens no ražīgākajiem mēnešiem. Balvas dalījām gan mēs, gan daudzi citi, kā starpā „Latvijas Mūzikas ierakstu gada balva” par labāko roka albumu atzina pagrīdes veterānu Inokentiju Mārplu ar veikumu „Pupu mizas”. Tāpat par labākajiem metālistiem tika atzīti Soundarcade ar „Moving the Great hadron”. Vēl februārī  ar koncertu atgriezās viena no visu laiku nozīmīgākajām latviešu rokgrupām Sīpoli. Ar albumiem sevi visai nopietni pieteica gan Kastete, gan Wagars. 

Marts bija izteikts koncertu mēnesis. Latviju ar savu klātbūtni iepriecinājā viena no pasaules populārākajām SKA apvienībām Reel Big Fish, un tikai pāris dienas pēc tam - britu roka apvienība Funeral For A FriendKamēr Cēsīs Enhet svinēja savu 12. dzimšanas dienu, pirmo reizi vietējiem atrādot jauno albumu, tikmēr Rīga tajā pašā laikā savu 5. jubileju atzīmēja SIA Radikal. 

Aprīlis turpināja ārzemju viesu invāziju, paceļot to daudz lielākā mērogā. Kamēr Ādmiņu ielu un citus Latvijas klubus satracināja Talbot, Melnā Piektdiena mums atveda tādus grandus kā Meshuggah un Overkill. 

Maijā par sevi lika manīt jaunie kõristi Rise to the Bait, izdodot debijas video. Ar septiņām dziesmām sevi pieteica grupa Kapakmens, savukārt ar ilgi gaidītu albumu klajā nāca Parára. Ja ar to vēl nav gana, Dambis beidzot tautās palaida Latvijas Punk/HC Nr. 6 izlasi, ko jauki noprezentēja Nabaklab.

Jūnijs iesākās ar IndyGo lielkoncertu Palladium, kur grupa noslēdza albuma Decoy tūri. Tikmēr klusi, klusi no sevis putekļus notrieca Undusted, nospēlējot koncertu un atrādot nelielu EP. Visa Latvija jau dzīvoja Līgo noskaņās, kamēr no visai liela satricinājuma nespēja atjēgties saujiņa Converge koncerta apmeklētaju. 

Jūlijs ir ne tikai vasaras karstākais mēnesi, bet arī oficiāli atzīstams par blīvāko festivālu mēnesi. Kamēr Latvijas lielāko iedzīvotāju proporciju priecēja tai ierastie festivāli, sevi pašmāju tirgum pieteica festivāls “KLANG!”. Tikmēr festivāls Zvērā piedzīvoja downgreidu, atgriežoties pie neformālāka formāta - Dirtfesto. Kam nu patika, kam nē - tas nav svarīgi, galvenais ir pārmaiņas. Ar ierakstiem iepriecināja Sandtrout un North Bend


Augustā sezonu turpināja Laba Daba. Jāpiebilst, ka turpināja godam! Nopietnu koncertu Sapņu fabrikas telpās sarīkoja Enhet, pirmo reizi Rīgā prezentējot savu albumu “Keep It Clear”. Lai gan alus bija slikts, visi majās tāpat atgriezās priecīgi. Tikmēr citi cēsnieki - hardcore pārstāvji Spit it Out piedāvāja dziesmu no sava topošā ieraksta. 

Septembrī Esplanādē pilsētas minifestivālu piedāvāja Fonoklubs, uz skatuves kāpjot tādiem skaļiem vārdiem kā Skyforger, Pienvedēja piedzīvojumi, Mango un Tribes of the city. Ar koncertu savu ceturto pastāvēšanas gadu atzīmēja alternatīvās kultūras atbalsta kustība Smiltene Alternative. Taču Latviju, Lietuvu un Igauniju pāršalca Baltijas punk, hardcore, crust, grind mūzikas izlases Thrashin’ over the Baltics prezentācija. 

Oktobris mums atnesa sladžmetāla blici Jucifer un Ufomammut. Tāpat ar kārtīgu enerģijas lādiņu kārtējo reizi atgriezās franču hārdkõristi Nine Eleven. Nepatīkamas emocijas oktobrī daudziem sagādāja pašmāju leģendārā mūziķa Aivara Brīzes nāve. Kārīgu apmulsumu radīja Metal All Stars tūres organizētaju nekompetence, izziņojot nepatiesu informāciju par pasākumu.

Novembrī par kārtīgu troksni Melnaja piektdienā parupējās Children of Bodom un Betraying The Martyrs. Šeit japiebilst, ka gada griezumā klubs ir ļoti labi pastrādājis, piedāvājot tautai ļoti daudz „dārgmetāla”. Par rudenīgā drēgnuma papildināšanu parūpējās grupa SIA Radikal, paziņojot par „maksātnespēju”. Nabaklab oficiāli slēdza savu Lielo zāli, ko ļāva pieskandināt Soundarcade, Tesa un Claustrum

Decembrī, vēl pirms svētku drudža, grupa Frailty nosvinēja apaļu jubileju, savukārt veterāni Zig Zag paspēja izdot dubultalbumu, ko atzīmēja Nabaklab. Gada noslēgums Ādmiņu ielā sagaidīts ar simbolisku „Eglīti”. 

Par citiem svarīgiem notikumiem droši raksti komentāros!

Lasi vēl

Komentāri

U13 albūma prezentācija norisinājās 28. dat. @ nabaklab ...
Gada nosleguma burzins bij U-13 cd prezentacija vot tas bij kkas

Izsaki savu viedokli

Alternative.lv neuzņemas atbildību par komentāru saturu, kā arī aicina ievērot vispārējas ētikas normas un LR likumdošanu. Portāla pārstāvji patur tiesības dzēst neatbilstošus komentārus, kā arī uzsver, ka neskaidrību gadījumā administratoriem vienmēr taisnība.